На блозі розміщені матеріали уроків зарубіжної літератури

Всеосвіта для Вас

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

"Аліса в країні Див" Льюїс Керрол українською - 1 серія

10/12/2017

Твір із зарубіжної літератури у 9 класі на тему "Просвітництво як філософсько-ідеалогічна течія та місце Й. В. Гете у ньому"

Твір із зарубіжної літератури у 9 класі на тему "Просвітництво як філософсько-ідеалогічна течія та місце Й. В. Гете у ньому". Читати і скачати твір безкоштовно: 




Твір із зарубіжної літератури у 9 класі на тему "Просвітництво як філософсько-ідеалогічна течія та місце Й. В. Гете у ньому":

   На межі XVII-XVIII ст. у європейській літературі виникла чергова криза. Перенасичені багатством, люди жадали полегшити просвітницький тягар, що змушував їх корпіти над складною класичною філософією, логікою, історією. Вони прагнули дотримуватися не суворих канонів, а власних поглядів і смаків.

   Видатні філософи того часу почали притримуватися думки, що доки людина не осягне чогось власними відчуттями, її свідомість - "чиста дошка" (tabula rasa). І це дало поштовх до пошуку нового розуміння освіти та її ролі в суспільстві. Вчені висунули припущення, що саме освіта може розв'язати всі життєві проблеми.

    Отже, завдання культури, зокрема філософії та науки, мистецтва і літератури, полягає насамперед у тому, щоб збагатити особистість конкретними знаннями. 

    Так освіта стала "просвітною" і перетворилася у потужну течію того періоду, ставши основним філософським, ідейним, естетичним і художнім напрямом, який отримав назву "Просвітництво".

   Кожен письменник розумів і втілював ідеали просвітництва по-своєму. Виникли навіть самостійні напрями: просвітницький класицизм, просвітницький реалізм та просвітницький сентименталізм. Яскравим представником просвітницького класицизму був Йоганн Вольфганг Гете. Він пробував себе у різних жанрах: оді, драмі, ліриці... Він створив унікальні образи, які, втім, на думку тодішніх критиків, були слабкими, не дивлячись на свої величні імена - Вертер, Прометей. Адже у цих образах Гете втілив власну сутність - дух Титана і слабкість простої людини перед нездоланною стіною суспільних відносин і правил.

   Допитливий і відкритий до всього нового, Гете спілкується з видатними людьми того часу, навчаючись нових ідей. Результатом його життя і вершиною творчої майстерності стає створений ним образ Фауста. Це був дійсно ідеальний герой просвітницької епохи, не маючий перешкод ні в просторі, ні в часі. Герой, який пізнав античний ідеал і завоював прихильність самої Єлени Прекрасної.

    Гете справедливо називають Фаустом свого часу, твори якого пронизували час новітніми ідеями. І його "Фауст" - це унікальний поетичний щоденник останнього з просвітителів. Більшого, ніж він, не досяг у Просвітництві ніхто.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Завітай на "Всеосвіту"

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

МультиВікторина