На блозі розміщені матеріали уроків зарубіжної літератури

Всеосвіта для Вас

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

"Аліса в країні Див" Льюїс Керрол українською - 1 серія

6/27/2020

ЗНО. Література. Роди і жанри – просто!

Вітаю всіх своїх друзів і прихильників! Розпочалася основна сесія ЗНО в Україні. Незабаром на Вас чекає іспит з української мови та літератури. Я – вчитель зарубіжної літератури і не маю ніякого відношення до літератури української, проте така тема як «Роди і жанри літератури» однакова для обох предметів. Практикою доведено, що учні постійно плутаються в ній. Для дітей «темний ліс», що таке рід, що таке жанр, і які твори до них належать. Термінологія і мені важко давалася у школі. Доводилося самій собі пояснювати «неправильною» мовою «правильні» терміни, аби хоча б запам’ятати, не те що б зрозуміти! Перевівши складні терміни на «доступну і зрозумілу», для себе коханого, мову, можна навчитися орієнтуватися у завданнях ЗНО на тему «Визначте рід і жанр цього твору». Тому хочу поділитися з Вами своїм досвідом орієнтування в родах і жанрах літературних творів. 


Я – «неправильний» вчитель, тому й пояснення мої нестандартні і часто засуджуються. Але, на мою думку, не важливо, якими методами пояснювати дитині те чи інше правило, головне, щоб дитина його зрозуміла. Зрозуміла – значить запам’ятала! Тому дозвольте Вам пояснити роди і жанри літератури по-своєму, щоб Ви їх зрозуміли. Розібратися у такому складному питанні – це просто! Пожертвуйте для цього перед ЗНО 5-ма хвилинами свого часу – не пошкодуєте! Поїхали!



Перед Вами таблиця поділу літературних творів на роди і жанри. Виглядає складно – запам’ятати легко!


Отже, треба визнати той факт, що вся література світу умовно поділяється на «ВІРШІ» і «ПРОЗУ». І вірші, і проза діляться на 3 роди. Як запам’ятати, що з них початкове? Спочатку йде «РІД». Рід – це найголовніше у людських відносинах: спочатку йде рід, потім – сім’я (саме рід і складається із сімей), потім – окремі люди цієї сім’ї (мама, тато, син, дочка)…


Так от, увесь літературний «світ» поділяється на 3 РОДИ:


1. ЕПОС


2. ЛІРИКА


3. ДРАМА


Визначають ще 4-й рід:


4. ЛІРО-ЕПІЧНИЙ


Це – така собі «суміш» із лірики та епосу. Коктейль, можна так сказати. 


Давайте знайомитися наочно:


1. Так виглядає ЕПОС

2. Так виглядає ЛІРИКА


3. Так виглядає «ДРАМА»


Спочатку запам’ятаємо це. З ліро-епосом розберемося трохи згодом.

Запам’ятали, як виглядають літературні роди? Тоді скажіть, якими жанрами їх «пишуть»?


1. Що «пишуть» ЕПОСОМ? – 


Вірно: листи, SMS-ки, статті, пости, оповідання, повісті, новели, романи, легенди, притчі, казки, міфи. Це – жанри епосу!


2. Що «пишуть» ЛІРИКОЮ? – 


Вірно: вірші, пісні, оди, гімни, елегії, хоку/хайку, танка, катрени, сонети. Це – жанри лірики. Відповідно до того, про що ми «співаємо», всі ці жанри лірики бувають: ліричні, патріотичні, громадянські, героїчні, побутові, пейзажні, філософські, любовні…


3. Що «пишуть» ДРАМОЮ? 

Власне, саму драму, а ще комедію і трагедію. Це – жанри драми. Загалом, драма – це те, що показують на сцені. Якщо на сцені показують драматичні події – це драма. Якщо на сцені показують щось веселе та кумедне – це комедія. Якщо на сцені розігруються трагічні події – це трагедія. Якщо на сцені показують або кумедне, або трагічне, але при цьому співають – це опера або водевіль (у водевілі перемішано пісні з розмовами). 


Ну, а тепер давайте уявимо собі, як виглядає ЛІРО-ЕПОС. Виглядає він як лірика, але за змістом, як проста розповідь про щось. 

Що «пишуть» ЛІРО-ЕПОСОМ? – Загадки, приказки, прислів’я, байки, балади, історичні пісні, поеми

Як приклад, можна назвати поеми Т. Г. Шевченка, написані віршами: «Катерина», «Гайдамаки», О. С. Пушкіна «Полтава».


Тепер підсумуємо:


Є 3 роди літератури: ………. (назвіть їх)


1. Якими жанрами пишуть епос? ……….. (уявіть і перерахуйте всі жанри, які вдалося запам’ятати).


2. Якими жанрами пишуть лірику? ……….. (уявіть і перерахуйте всі жанри, які вдалося запам’ятати).


3. Якими жанрами пишуть драму? ……….. (уявіть і перерахуйте всі жанри, які вдалося запам’ятати).


4. Якими жанрами пишуть ліро-епос? ……….. (уявіть і перерахуйте всі жанри, які вдалося запам’ятати).


Якщо Ви повторите останню вправу ще декілька разів, увімкнувши уяву, Ви точно запам’ятаєте роди і жанри літератури. А це стане Вам у нагоді в проходженні ЗНО.

 Якщо мені вдалося Вам допомогти, натискайте (за бажанням) на будь-який банер на блозі та побудьте на рекламному майданчику секунд 30. І я Вам буду вдячна безмежно! Проте, прошу робити це не часто, щоб гугл не став вважати це «накруткою».


До наступних зустрічей! Бувайте!


Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Завітай на "Всеосвіту"

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

МультиВікторина