На блозі розміщені матеріали уроків зарубіжної літератури

Всеосвіта для Вас

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

"Аліса в країні Див" Льюїс Керрол українською - 1 серія

7/07/2020

Оповідання, новела, повість, роман - у чому різниця?

Вітаю всіх! Минулого разу ми розглядали роди і жанри літератури. Якщо Вам сподобалися мої пояснення, мені дуже приємно! Тоді я пропоную ще одну заплутану тему, яка важко давалася мені особисто ще у школі. Це тема «У чому різниця між оповіданням, новелою, повістю і романом». Я, як собака, все розуміла – сказати не могла. Тому теперішня моя мета – не вчити з Вами правила, а пояснити ці правила!

Давайте поглянемо на це питання детальніше: з родами і жанрами нібито вже все зрозуміло – Ви вже можете відрізнити їх один від одного.



І знаєте, що відноситься до Епосу: це міф, казка, легенда, притча, оповідання, новела, повість, роман. 

Сподіваюся, міф від казки Ви вмієте відрізнити. 

Міф – пояснення стародавніми людьми незрозумілих природних явищ. 

Казка – народні вигадки про ті ж природні явища, людські вади і чесноти.

Легенда і притча теж не досить важкі жанри для розуміння:

-         Легенда – оповідь про давно минуле, яке передається людьми із вуст у вуста, що щось там колись траплялося героїчного, дивного, підлого чи непояснимого;

-         Притча – якась оповідка, як приклад, із повчальним кінцем.

І лишається ось ця «четвірка»: оповідання, новела, повість, роман.



Можуть бути про будь-що, три з них майже однакового об’єму. Як же ж їх розрізняти? Для цього нібито повинні допомогти стандартні правила. Давайте їх почитаємо, і перевіримо, чи дійсно там все так зрозуміло?

Отже, згідно правил, оповідання – це



Новела – це



Повість – це



І, нарешті, роман – це



Що ж, капець як все зрозуміло! Я лише пояснюю, але в голові вже все одно все переплуталось!


Якщо взяти схеми, які малюють своїм учням деякі креативні вчителі, то все стає нібито зрозумілішим, проте, все одно – незрозуміло.



То ж давайте слухати, як все це розумію я. І почнемо ми з оповідання. 

Як «виглядає» ОПОВІДАННЯ?




Уявіть собі:

У маленькому містечку жила собі дівчинка Галя. Вона закінчила 11 клас і сьогодні у неї відбувся випускний. Вона виглядала так потрясно, що на неї, нарешті, звернув увагу перший красунчик класу Вася. Він провів її додому і залишився під її вікнами зітхати від кохання.

Наступного вечора Вася вже був під її вікнами з гітарою і цілісіньку ніч горланив серенади. На його глибоке розчарування, Галя так і не визирнула з вікна.

Наступного вечора він знову співав під її вікнами. Якою ж була його радість, коли він нарешті побачив її у вікні! Проте, Галя визирнула і сховалася. Тому він даремно горлав свої серенади цілу ніч.

Наступного вечора Вася знов співав серенади, і – о диво! – Галя навіть вийшла на балкон та замріяно слухала його пісні. «Галю, виходь!» - погукав Вася. «Не можу, мене мамка не пускає» - відповіла Галя. І Вася зрозумів, що він дурень, бо дівчина, яка слухається в усьому маму, ще не виросла для серйозних стосунків. Тому розвернувся і мовчки пішов геть.

Отаке коротеньке оповідання, де всього лиш 2 герої і невеличкий проміжок часу (4 дні).

Тепер уявимо, як «виглядає» НОВЕЛА?

У маленькому містечку жила собі дівчинка Галя. Вона закінчила 11 клас і перший красунчик класу Вася закохався в неї по самісінькі вуха. Він цілий тиждень співав їй серенади, а вона все не погоджувалася піти з ним на побачення.

У Галиному під’їзді мешкали дві буркотливі сусідки, які постійно сиділи на лавочці і обговорювали все на світі. Васині серенади дуже дратували старушок та не давали спати ночами. «Прикинь, Нікітішна, цей невіглас знову хуліганив всю ніч під вікнами!». «Ой, і не кажи, Тимофіївна, вже другий тиждень виє під вікнами, ніби мартовський котяра! Вже  й водою сьогодні його облила з вікна – не подіяло». «Так от чому він мені вікно розбив каменюкою? Ну, дякую тобі, Нікітішна!». «Ой, пробач, Тимофіївна! Видно він подумав, що то з твого вікна на нього хлюпнули». «І коли вже та Галька до нього вийде, та хай завіються звідси подалі!»

Та Васі все було дарма, він іще тиждень співав під її вікнами. Галя і сама б уже була рада вийти з ним на побачення, і, навіть, говорила про це з мамою. Проте мама суворо заборонила їй зустрічатися з Васею. Мама була досить суворою жінкою, яка вважала, що Вася недостатньо мужній для її доньки. Жахливо було й те, що й тато підтримував маму і прискіпливо слідкував за донькою.

Напруга зростала: сусіди обурювалися, тато і мама боялися проґавити Галю, щоб не втекла, Галя плакала ночами в подушку, Вася продовжував співати серенади. Здавалося, що він ні на що більш не спроможний.

Аж раптом одного вечора несподівано щось вибухнуло у сусідньому під’їзді. Галин улюблений котик злякався і впав з самісінького даху, де зосереджено полював на пташок. Вася не розгубився, і як справжній джентльмен, врятував нещасну тваринку. Галині батьки були вражені мужнім вчинком хлопця і дозволили своїй доньці зустрічатися з Васею. Хеппі енд!

Якщо ми закінчимо нашу розповідь зараз, то у нас і вийде – новела, де вже 6 головних героїв, ще й кіт. І вже більший проміжок часу (майже 4 тижні). Напружений сюжет і цілком несподівана розв’язка.


Тепер уявимо, як «виглядає» ПОВІСТЬ?

У маленькому містечку жила собі дівчинка Галя. Вона закінчила 11 клас і перший красунчик класу Вася закохався в неї по самісінькі вуха. Він цілих 3 тижні співав їй серенади, чим дуже дратував Галиних батьків і сусідів.

Вирішальним моментом для закоханих став порятунок Галиного улюбленого котика, який дуже любив гуляти на даху і впав з нього. Галині батьки були вражені мужнім вчинком хлопця і дозволили своїй доньці зустрічатися з Васею.

Закохані гуляли містом, танцювали на дискотеках, а ночами Вася традиційно співав Галі серенади під балконом.

Тим часом до Галі на гостини, місяців на два, приїхали її дві бабусі, які швидко потоваришували із їхніми сусідками. Разом вони часто сиділи на лавочках і обговорювали сучасну молодь, життя і свої мізерні пенсії. 

Їхні розмови постійно «крутилися» навколо головного питання: коли Вася зробить пропозицію Галі? А якщо зробить, то чи не відмовиться Галя? І навіть, по-сучасному, робили на це ставки. Проте Вася і Галя не поспішали з одруженням. Вже й тато з мамою почали хвилюватися і потай складати списки гостей на весілля. Бо Вася їм подобався все більше і більше, адже неодноразово рятував їхнього кота від неминучої загибелі: шибеник постійно падав із даху і, одного разу, навіть, примудрився потрапити під машину.

Нарешті крапку поставили Васині батьки. Вони назбирали, нарешті, грошей на весілля і прийшли до Галі зі сватами. І Галя погодилася вийти заміж за Васю. Всі були щасливі!

Якщо ми закінчимо нашу розповідь на цьому моменті, то у нас вийде – повість, де вже 8 головних героїв, кіт, Васині батьки і свати. І вже більший проміжок часу (майже 3 місяці).


І, нарешті, як «виглядає» РОМАН?

У маленькому містечку жила собі дівчинка Галя. Вона закінчила 11 клас і перший красунчик класу Вася закохався в неї по самісінькі вуха. Він цілих 3 тижні співав їй серенади, чим дуже дратував Галиних батьків і сусідів.

Вирішальним моментом для закоханих став порятунок Галиного улюбленого котика, який дуже любив гуляти на даху і впав з нього. Галині батьки були вражені мужнім вчинком хлопця і дозволили своїй доньці зустрічатися з Васею.

Закохані гуляли містом, танцювали на дискотеках, а ночами Вася традиційно співав Галі серенади під балконом.

До Галі на гостини, місяців на два, приїхали її дві бабусі, які швидко потоваришували із їхніми сусідками. Разом вони часто сиділи на лавочках і обговорювали сучасну молодь, «яка Галька балувана», політику, життя і свої мізерні пенсії. 

Коли Васині батьки назбирали грошей на весілля і прийшли до Галі зі сватами, Галя погодилася вийти заміж за Васю. Всі почали готуватися до весілля, на яке запросили тіток, дядьків, кумів, хрещених, братів, сестер, друзів, одногрупників, однокласників і сусідів. Ну, і звісно, як тут без кота!

Відгуляли весілля, через рік у молодят народилося маля, вони його виростили, виучили, на роботу влаштували і, навіть, оженили.
І жили вони всі довго і щасливо, якщо не рахувати війну на Сході і той час, коли Вася кілька років провів у АТО. Він повернувся додому, розпочав новий бізнес із новими побратимами. Хеппі енд!
Отже, описавши всі події, що відбувалися в житті Васі і Галі, ми отримаємо – роман, де вже багато головних героїв, незвичних поворотів долі, і традиційний кіт. А проміжок часу взагалі – довжиною в життя.

От тепер, я думаю, ці схеми стануть Вам більш зрозумілішими:



І як підсумок:

-         Ще раз уявіть собі, як виглядає оповідання? Тепер перелічіть його особливості!

-         Тепер уявіть собі, як виглядає новела? Перелічіть її особливості!

-         Тепер уявіть собі, як виглядає повість? Перелічіть її особливості!

-         Тепер уявіть собі, як виглядає роман? Перелічіть його особливості!

Все. Сподіваюся, що тепер Ви не заплутаєтеся у романах, оповіданнях, новелах та повістях.







ЯК ЗАВАНТАЖИТИ ДОКУМЕНТ І ПРЕЗЕНТАЦІЮ, ДИВИСЬ ТУТ ==>>

Дякую за Вашу увагу! Що ми будемо розглядати наступного разу, я ще не вирішила. Проте, якщо Вам цікаві мої уроки, дочекайтеся! Для цього підписуйтесь на канал, на блог, клацайте час від часу на будь-який банер на блозі, і всім нам буде щастя! До наступної зустрічі! Бувайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Завітай на "Всеосвіту"

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

МультиВікторина