На блозі розміщені матеріали уроків зарубіжної літератури

Всеосвіта для Вас

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

"Аліса в країні Див" Льюїс Керрол українською - 1 серія

10/11/2016

Твір з української літератури на тему "Історичні пісні - Максим козак Залізняк". Скачать.

#"Історичні пісні" - план
     1)    Історичні пісні
2)    Пісні про події і їх героїв
3)    Пісня про Максима Залізняка
а) Постать Максима Залізнякаб) Вчинки і діяння козакав) Загальне враження від пісні4) Використані художні засоби 

Твір


 З давніх давен люди складають пісні про своє життя і працю, про важливі суспільні події, а також про їх учасників. З часом ці  події відходять у минуле і забуваються, учасники цих подій вмирають. Саме тому ці події і їх учасники оспівуються в народних піснях. І хоч пісня теж стає давньою, проте вона не забувається – люди продовжують її співати. Оце і є історичні пісні.
       Просто переглядаючи список історичних пісень в збірках або інтернеті, складаєтося враження, що гортаєш сторінки історії, написаної не якимось штатним істориком, а самим народом. Майже кожна значуща подія лягла в основу якоїсь іторичної пісні: і про козака Мамая, і про хана Батия, і про повстання робітників, і про набіги Махновців, і про його знамениті тачанки, і про розбудову Дніпрогесу… Те, що  найбільше схвилювало, вразило людей, що найбільше «пройшлося» по їх життю, те і лягало в основу історичної пісні. Мені на очі потрапили пісні, навіть, про комсомольських ватажків, які чимось відзначились. Якщо людей вражала сумна подія – виходила сумна історична пісня, якщо весела подія – то й пісня виходила весела, жартівлива. Ну, а якщо героїзм вражав – то вже була героїчна історична пісня. Ось як, наприклад, пісня «Максим козак Залізняк».
         Серед козацьких історичних пісень вона мені сподобалась найбільше. Максим Залізняк – видатний козацький ватажок. Він очолив знамените гайдамацьке повстання під назвою Коліївщина у 1768 році. Це був час, коли російська імператриця Єкатерина ІІ видала наказ про знищення козацтва в Україні.
      Максим Залізняк був родом із Запоріжжя. Судячи зі слів пісні – дуже вродилвий і сильний «як пишная рожа».
      Він уславився тим, що зібрав чимале військо і сміливо виступив проти могутньої імператриці. У пісні точно вказані міста, кількість гармат, час і умови битви. Також описано славну звитягу козаків, які здобули блискучу перемогу у битві під Уманню. Це був відчайдушний крок – кинути відкритий виклик могутній на той час Московській імперії, не підкоритися імператриці. Але Максим Залізняк зробив його. Він повстав. Повстав за волю, за незалежність, за право жити українцями в Україні, а не в Малоросії, і взагалі, за право жити.
        Він здобув кілька блискучих перемог, зокрема під Уманню, яка описана у пісні «Максим козак Залізняк». І народ був вражений таким мужнім вчинком козака настільки, що написав про нього пісню. Адже це і є літописна фіксація якоїсь визначної події.
         Щоб показати своє ставлення до героя, якого він прославляє, народ використав у пісні багато епітетів із дзвінкими приголосними, які нібито передають напруженість моменту. Завдяки цьому художньому прийому ніби чуєш особисто, як брязкають шаблі і гуркочуть гармати, як падають тіла переможених ворогів і як рветься на частини душа за загиблими товаришами. А любов і відношення народу до оспіваного героя виражені у пестливих словах: «Вертаються козаченьки». І ніби відчуваєш їхню втому від напруженого бою, і ніби огортає героїв підтримка рідної землі, її лагідний подих додає сил. Саме цим і подобається українська історична пісня.

1 коментар:

  1. Анонім20.10.22, 14:48

    Тебе на шару ответ подкатили, сиди и благодари этих святых людей

    ВідповістиВидалити

Завітай на "Всеосвіту"

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

МультиВікторина