На блозі розміщені матеріали уроків зарубіжної літератури

Всеосвіта для Вас

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

"Аліса в країні Див" Льюїс Керрол українською - 1 серія

9/10/2017

Реферат з української літератури "Язичницькі релігії. Грецький бог Зевс". 9 клас

Привіт! Шукаєте реферат з української літератури для 9 класу на тему "Язичницькі релігії. Грецький бог Зевс"? Ви за адресою! Читайте, скачуйте, але пам*ятатйте - вчитель все бачить! Тож переробляйте реферат по-своєму хоч трошки!





Реферат "Язичницькі вірування. Грецький бог Зевс":


Історичні типи релігій є такі: 

     - родоплемінні-         Національні
-         Світові

Родоплемінний тип включає в себе такі історичні форми, як:

-         Фетишизм
-         Тотимізм
-         Магія
-         Політеїзм та інші.

У часи язичницьких вірувань, спочатку Боги носили тваринний характер, пізніше вони отримали якості людей (колір шкіри, розріз очей, носіння бороди).

Стародавні язичницькі боги були наділені людськими якостями: вони сварилися, дурили один одного, пиячили, ворогували як з усіма, так і між собою.

         Люди наділяли Богів тими якостями, яких їм бракувало самим. Боги були розумними, хитрими, спритними, надмогутніми, всевидячими. Відповідно, на зображеннях вони мали багато голів, багато рук, багато ніг, багато очей…

         У греків був політеїзм – вони поклонялися багатьом Богам, кожен з яких відповідав за певну дію або крок людини.

         У ті древні часи всі óбрази богів були пов҆язані із розвитком землеробства. Землероби помітили, що урожай залежить від сонця, землі і дощу.

         Тому їх головний (верховний) Бог Зевс – був володарем грому і блискави, які супроводжували дощ, який ніс життя рослинам і всьому живому. У римлян він звався Юпітер, у германців – Тор, у фіннів – Фуко, у слов҆ян – Перун. 
       
         Боги керували не лише землею, вогнем і водою, а й владою. Боги були «подателями блага» (у перекладі зі старослов҆янської).

         Стародавні греки схилялися перед силами стихії, вклонялися їм. Батьком усіх богів і людей був Зевс (Громовержець). Він був царем над усіма іншими Богами, породженими ним же самим.
         Зевс – у старогрецькій міфології бог неба, грому і блискавок, завідуючий усім світом. Він був третім сином Титана Кроноса і богині Реї. Мав двох братів, з якими ділив владу над світом – Аїда і Посейдона, а також мав двох сестер – Гестію і Деметру.
         Зевс вважався батьком усіх богів і людей         . Його атрибутами були: щит і двосторонній топор (лабріс), а супутником іноді зображався Орел.
         Зевс мешкав на найвищій горі Греції – Олімпі.  
         Люди приписували Зевсу характеристики вогню та Всесвіту. Крім того, вони наділяли його людськими та політичними якостями: він розподіляє добро та зло на землі, вклав у людей сором та совість, керує суспільним порядком, слідкує за неухильним дотриманням законів, які сам склав для людей і Богів.
Зевс захищає ображених, карає винуватців, дарує свою милість молящим, призначає царів, захищає родини і сімейне вогнище. Він є той невтомний суддя, який суворо слідкує за дотриманням усіх звичаїв та традицій.  
          Зевс також являвся головною караючою силою, від рішення якої залежать долі усіх. Хоча іноді й йому приписували якості простої людини, яка нездатна ухилитися від рішення богині Мойри, яка була уособленням долі.     
         Зевсу властиві магічні якості, що характерно для язичницьких вірувань: він може передбачати майбутнє, насилати закляття, посилати віщі сни, наводити оману і прояснювати розум.
        


Немає коментарів:

Дописати коментар

Завітай на "Всеосвіту"

Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».

МультиВікторина